Sabtu, 9 Oktober 2010

Peace Bro, Peace... Apakah Disebalik Simbol Peace?

Salam 'Alaik, 
Letih rasanya, semangat hendak buat assignment, wireless pula kena sekat. Terpaksalah datang ke cyber cafe nie. Baiklah untuk sesi post kali ni, saya terjumpa satu artikel mengenai simbol PEACE kat laman WOI. simbol ini memang menjadi "kesukaan" orang ramai terutamanya ketika bergambar. Saya mengaku, saya dulu pun suka dengan trademark peace ini, tapi semenjak belajar di overmountain nie terlalu banyak kertas kerja dan pembentangan telah dilakukan oleh kawan-kawan berkaitan 'peace' ini.

Simbol ini berasal dari simbol syaitan yang diamalkan semasa upacara keagamaan Yahudi. Simbol ini telah digunakan oleh Yasser Arafat (Bekas Presiden Palestin), Richard Nixon (Bekas Presiden Amerika) dan Winston Churchil (Bekas Presiden Amerika). Lambang kedamaian pada tangan sebenarnya simbol gerakan Illuminati.Tanda “v” mempunyai pelbagai sejarah. V (tanda tangan) adalah tanda huruf Roman yang bermaksud nombor 5 dan Adam Weishaupt menggunakan simbol ini dalam gerakan rahsianya iaitu Illuminati (pertubuhan Yahudi). Ahli-ahli Illuminati akan menggunakan simbol ini sebagai tanda “Law of Fives” (Hukum Lima).

Di dalam tulisan Yahudi, huruf V (Van) bermaksud ‘Nail’ (Kuku). The Nail adalah salah satu tanda rahsia Syaitan yang digunakan dalam upacara penyembahan berhala. Syaitan ingin membiarkan kita tahu bahawa itu adalah tanda kegemarannya. Anton Lavey, pengasas Church of Satan (Gereja Syaitan), menggunakan simbol PEACE sebagai latar belakang mimbar upacara penyembahannya. Salah seorang penyelidik menegaskan, simbol PEACE adalah dari simbol kumpulan Yahudi yang anti Kristian (antiChrist). Mereka mengambil salib Kristian dan mematahkannnya ke atas dan menerbalikkannya ke bawah. Tanda 3 palang yang menghala ke bawah membawa maksud; Past (Palang kanan), Present (Palang tengah) dan Future (Palang kiri).

Gambar sebelah kiri adalah simbol yang telah diubahsuai dan digunakan sekarang, gambar tengah adalah cabang asal 3 rukun gerakan syaitan atau kedamaian oleh syaitan dan gambar sebelah kanan adalah logo asal kumpulan Gereja Syaitan. Lihat gambar kecil berbentuk bunga di atas palang, ia adalah logo nazi.

1 ulasan:

  1. la yeke???baru sy tau skrg ni...trimas la c0z b'k0ngsi psal peace ni..lpas ni t'pkse la sy tkar trademark lain plak mase b'gmbr...

    BalasPadam